Rihaj!
Kérem az történt, hogy elmentünk szombaton Márianapozni, de ÚGY, hogy kocsi nélkül, tehát végre egyszer egy olyan buli, ahol ihatok, de azért megfogadtam, hogy úriember maradok, MAXIMUM annyit iszom, hogy a hányásomon hazáig azért el tudjak csúszni.
(a túlzásoktól lementesítve viszont be kell vallanom, hogy CSAK a pálinkát szeretem, az viszont hamarabb elkezd nemízleni, minthogy be tudnék rúgni tőle, tehát töredelmesen bevallom, bármilyen antimacsóság is, de nem szoktam berúgni).
(de azé 9 felest megittam, csak attómég csak virágoskedvű vagyok).
Szóval a negyedik feles után mászkáltam házigazda Lacibácsival a kertjükben, és eljutottunk az erőspaprikákhoz. Többféle volt. Lacibácsiban is volt már szilvalé, plusz a tájszólása, bennem is volt annyi, hogy a tudatom emelkedett állapotban volt, tehát:
-Ez mind erőspaprika?
-Ijgen Lacikám.
-Megkóstolhatom?
-Há ömmagában nagyon erős, de...
...addigra lekaptam egy erőspaprikát, pirosat, beharaptam egyben, mert frissen najon szeretem. Jó zamatos.
-VIGYÁZZ, mondom hogy erős... namivan, nem csíjp?
-hmmmmmmmmm........ megkóstolok egy sárgát is!
-Vigyázzá, az méjgerőüssebb!
Azt is bekaptam egyet. Lacibácsi egészen közel hajolt, és az arcomat fürkészte. De mondom, vótmán bennünk akkó. Távolról csókolózó párnak tűnhettünk.
-TÉLLEG NEM CSÍJP? Ilyet még nem láttam, hogy egyben egyék a paprikájmat!
Közvetlenül ezután kapcsolt, hogy ő a vendéglátó, én pedig a vendég, tehát:
-Figyejjé, ehecc, van bőüven! Meg, ott is van! Amazóun!
Erre igen elkerekítettem a szemem, miaz, hogy Amazón, ilyet még nem ettem:
-...??.. "AMAZÓN" ???
-Igen! Amazóun!
Néztem, hogy az a paprika jóval hosszabb, mint ezek.
-De: úgyértem, hogy az AMAZÓN paprika, az Amazonas mellől?
-Várjá, odaállok mellé -odaállt -"Itt is van paprika, emezeeeen". Így má jjaú?
De mondom, mentségemre legyen mondva, hogy én ezt a szót nem használom, én úgy mondtam volna, hogy "azon". Ezen kívül megtévesztő volt, hogy az "amazóun"-t hosszú ó-val ejtette, maga a paprika meg valóban másképp nézett ki, mint a többi.
Meghát a szilvalé má dógozott.
Azóta Tiszavasváriban ezt a hosszú erőspaprikát Amazónpaprikának hívják a tiszteletemre.
Üdv!
Laci Today
Ettem Amazón paprikát!
2011.09.19. 09:50 Laci Today Magazin
11 komment
Címkék: amazónpaprika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ugyandehogy (törölt) 2011.09.19. 10:14:13
Ugyandehogy (törölt) 2011.09.19. 10:23:09
Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.09.19. 11:17:28
Hang Ember 2011.09.20. 12:13:50
Hmmm. kilenc feles... és csak virágos kedved volt... már ellátást kívánok, de kettőnk közül én vagyok a hangember :D
Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.09.20. 13:00:29
De az első három még éhgyomorra érkezett...
Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.09.26. 10:01:37
magáról a mértékegységről mint objektív mérővalamiről, nem sokat tudtam meg, de a videó tetszett ettől függetlenül :)
Ugyandehogy (törölt) 2011.09.26. 10:08:27
"Scoville organoleptikus tesztje [szerkesztés]
A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje.[1] Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero chile, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.
A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul."