HTML

Laci Today

Horoszkópom dupla ikrek. szakértők aszongyák, ez bármire mentség lehet. Háromszor estem motorral, de ebből egyszer úgy, hogy csak toltam. Mit is írjak magamról? Harmincvalahány éves vagyok, Eszter és Péter apukája, Pomázi Suttyó, Belvárosi Csávó, Agresszív ex-Vízihokis, Őrült Biciklista, Potyakajakos, Repülőgéptervező. Egz utazásiirodában dolgozom, és akit melegebb éghajlatra küldök, még meg is köszöni, és fizet is érte. Egy fontos infó rólam: BÁRMIT el tudok rontani anélkül, hogy bántanám. Távirányító, mobil.... most épp a cégesmobil egyes gombja nem jó. Nincs valakinek egy felesleges egyes gombja? Meg egy kilóméterspirál is kellene. Ha olvastad a blogomat, mindenkinek RIHAJ!-jal köszönj, erről ismerik meg egymást a Laci Today olvasók! És ha tetszett, amit olvastál, holnap is klikkelj, mert minden nap új bejegyzés!

Friss topikok

  • Kincskereső: Rihaj! Régen jártam erre, most hirtelen kíváncsi lettem Épp röhögök ezen a cikken, mikor a férjem ... (2016.01.19. 23:26) Széthagyom, és?
  • Laci Today Magazin: @Hidegen: de, átmentem? :D (2015.11.03. 11:00) ismétlés!
  • Laci Today Magazin: @Hidegen: köszi :) (2015.11.03. 10:57) Nehéz döntés
  • Laci Today Magazin: @-bobolysza-: .. mondjuk... meghajtanám... (2014.12.01. 08:38) adventi koszorú
  • Laci Today Magazin: @vén betyár: az semmi, állítólag Dugovics Titusz sem létezett... ha így folytatják, elfogy az össz... (2014.11.04. 19:43) akkor már inkább...

Linkblog

tömeg - nemtömeg

2011.01.19. 14:26 Laci Today Magazin

Rihaj!

Úgy érzem, nagyon aktuális, hogy túlélési tanácsokkal szolgáljak olyanok számára, akik tömegbe szorultak:

-amennyiben be akarsz menni egy szórakozóhelyre, ahol túl sokan vannak, telefonálj előtte oda egy nyilvános fülkéből álnéven, hogy bomba van a teremben.
-ha már bent vagy, és csak akkor lesz tömeg, és jó nő vagy: kezdj el vetkőzni. A bámészkodók körül fognak állni - és lesz hely körülötted.
-ha nem vagy jó nő, vagy csak fázol vetkőzni, vagy szégyenlős vagy, még mindig eljátszhatod, hogy "LEEJTETTEM A KONTAKTLENCSÉMET" és figyeld meg, ahogy keresni kezdik, hely szabadul fel körülötted
-ha persze szemüveges vagy, és rajtad van a szemüveged, akkor egy ilyen felkiáltás hiteltelen. Ez esetben nem marad más választásod, minthogy egy hatalmasat fingasz. A tömeg undorodva elhúzódik mellőled.
Baj akkor van, ha SOKAN olvassák a Laci Today Magazint. Ez esetben ha legközelebb tömeg lesz valahol, túl sokan fingják el magukat, na és ami akkor lesz...

.. és a végén engem fognak letartóztatni...

Inkább ne fogadjátok meg a fenti tanácsokat. Csak egyet: szokjatok le a bulikról. Menjetek inkább horgászni, ott nincs tömeg!

A horgászás valójában semmittevés. Leülsz és nézel magad elé. Ha ugyanezt mondjuk metróaluljáróban csinálod, az érzéketlen tömeg elmegy melletted, esetleg páran integetnek az arcod előtt, vagy a rendőrök távozásra szólítanak fel.
De egy tó partján: ott lehet.

Az a jó, hogy -DE KOMOLYAN!- jéghorgászáshoz lehet kapni FELTŰNŐSÉGI MELLÉNYT! Egyrészt rikítópiros színe van, másrészt fenntart a felszínen. Nem süllyedsz el és könnyebben észrevesznek.
Egy bajom van a feltűnőségi mellénnyel.
EREDETILEG a horgászruhák mind terepszínűek, hiszen a hal se teljesen vak, és zavarja, ha idegen elemet lát a víz fölött. Ehhez képest beöltözöl terepszínbe, majd ráveszed a rikítópiros mellényt a jéghorgászáshoz.
Horgász legyen a talpán, aki így halat fog!

Amúgy Tiszalökön történt, hogy sógorom, aki nagy horgász, elvitt magával horgászni. Nem sokkal mellettünk leszállt egy gém a partra, és erősen figyelt minket. Szóvá is tettem:
-Nézmá, mi a fenét akar!
-Várja a halat!
-Hülyevagy: MINKET NÉZ... és két méterre van a víztől, nem tud hamar lecsapni, ha észre is venne egyet.
-Nemúgy. TŐLÜNK várja a halat!

Ja, micsoda?? Az urbanizált gém kéremszépen! Ott a Kistisza, és a gémnek eszébe sem jut benne halászni, hanem odamegy a horgászokhoz. Mert azok mindig megszánják!

Üdv!
Laci Today

24 komment

Címkék: tömeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lacitoday.blog.hu/api/trackback/id/tr752595811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 11:18:49

Huhh...én rohadtul irtózom a tömegtől. Szerencsére már nem vagyok az a "minden hétvégén diszkóba akarok menni" típus. Volt olyan időszakom is, de aztán rájöttem, hogy nagyon nem az én világom. Sokkal jobban szeretek inkább haverokkal beülni
valami csendes helyre egy sör mellett beszélgetni.

Horgászni nem szeretek, mert ahhoz nincs türelmem. :)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.01.21. 11:43:53

amikor en jartam ilyen stilusu zenet hallgatni a diszkoba, meg alig ismertek ez a stilust:)
Voltunk 10-en akik ottmaradtak a diszkozene utan es nerm volt tomegnyomor:)
na ugy lehet elvezni a zenet...
Viszont legutobb a Belucci csaj partyjan 2 percenkent ment ki valaki a satorbol verzo orral
Inkabb nem mondom el kik voltak azok akik a szemunk lattara nyomtak be egy-egy embernek heccbol, mert fajgyulolonek neveznenek:(
Az Uramat is probaltak cseszegetni, de leallitottam oket. A biztonsagiak meg nem tudtak ellenuk tenni semmit, mert azt mondtak akkor tutira elokerul a bicska:(

Horgaszni viszont imadok, csak sokba kerul:(

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 11:44:26

@Kóczy: Öcsém! (márhaszólít6lak így mer rengeteg a közös tulajdonság a leírtak alapján), émmég sosem vóttam dizsibe, nem is leszek. Tömeget kerülöm.
Én is beülős típus vagyok.
A horgászáshoz a téveszmékkel ellentétben, nem kell türelem.
Csak legyen kétpercenként kapás...mert különben rohadt unalmas! :)

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 11:55:05

@Laci Today Magazin: Nem baj, hogy így szólítottál. :D

Nekem volt olyan időszakom, amikor minden hétvégén buliba akartam menni, mert azt hittem, hogy az menő. Aztán amikor egyszer-kétszer voltam, rájöttem, hogy nem igazán nekem való, hogy egész éjjel ordító zenében legyek, ahol beszélgetni nem tudok, táncolni meg aztán pláne. :)
Ami miatt mégis elment teljesen a kedvem az egésztől az az, hogy meguntam, hogy állandóan belém kötött valaki. Általában azért, mert olyan részeg volt, hogy nekem jött, mert már menni sem tudott, de persze én voltam a hibás... (Jó, én sem voltam józan azért :) )

Ez alól egy eset a kivétel a mai napig. Ha olyan zártkörű buliba hívnak, ahol mindenkit (vagy legalábbis az ott levők nagy részét) ismerek. Oda azért el szoktam menni, ha ráérek.

@Lewyke: "Voltunk 10-en akik ottmaradtak a diszkozene utan es nerm volt tomegnyomor:)"

Ezt a részt szerettem én is. Ez általában a party legelején meg legvégén szokott lenni. :)

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 11:56:49

@Lewyke: én egy beülős helyen voltam egyszer, amikor három biztonságiőr kötött belém. Darabonként 140kiló nyershús mind a három, és a zajra odajöttek a csatlósaik is. Mélybunkó konditeremőrültek, akik este "munka" címszó alatt fitotgatják magukat. Kettővel még elbánnék amúgy, de addig latolgattam, hogy a hármat el tudnám-e kalapálni, hogy közben hatan lettek. Az volt a bajuk, ogy egy haverom szülinapját ünnepeltük, és én elsősegélydobozt hoztam neki ajcsiba. Őr megállítoott, kérdezte mi van benne. Mondtam: túlélőkészlet. 1 üveg vörösbor és két szál kolbász. Aszmonták, hogy vendéglátóipari egységbe kaját nem vihetek be. Hiába mondtam hogy ez most "ajándék" funkcióvalbír és nem fogjuk elfogyasztani, felemelte a hangját és hívta a haverjait (apropó: hárman kevésnek érezte magát ellenem? 176cm vagyok és 70kg voltam akkor).
Egyébként felálltunk és otthagytuk őket as francba. Átültünk a szemben lévő vendéglátóipari egységbe, ahol tanultabb biztonsági őrök voltak. De se előtte, se utána soha nem mentem oda. Nem is fogok.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 12:01:16

@Kóczy: én sem tok táncolni. Volt olyan, hogy osdajött egy lány a bárpulthoz: "Szia Laci, nem táncolsz? -nem- akkor vigyáznál a kistáskámra?"
És a végén már nyolc kistáskával támasztottam a pultot... így aztán a kutya sem jött közel hozzám, és amikor rájöttem hogy nem táncolok, és beszélgetni sem tudok senkivel, kiosztottam a táskákat és hazamentem.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 12:04:33

@Laci Today Magazin: Én beszélgetni azért nem szerettem ilyen helyen, mert olyan hangos volt a zene, hogy nem hallottam semmit azon kívül. :)

Azért engem bizonyos mennyiségű (alkoholos) ital elfogyasztása után rá tudtak venni, hogy tánc címén csináljak valamit. De egy-két óra után (amikor kijózanodtam :) ) meguntam az egészet. :D

Úgy már én is jártam, hogy beültünk valahova haverokkal iszogatni meg dumálni, aztán valami 15 éves kisgyerek pár sör után "felbátorodva" minket talált meg pont.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 12:19:21

@Kóczy: engem EGYSZER tudtak rávenni buliban, hogy táncoljak. Aztán kijelentették akik rávettek, hogy "jó, csak: olyan apukásan mozogsz".
KÖCCE
Én nem iszom alkoholt, mert mivel utálom a tömeget, mindenhova motorral megyek. Télen kocsival. Szóval ahhoz meg tilos inni.
Érdekes helyzetek is sokak adódni ebből. Például amikor a pincér kihozza a hetedik kört, lerakja mindenki elé a sörét, elém a paradicsomlevemet, és így szól:
-Mindenkinek egészségére -majd rám néz- MÁRAKINEK lehet ilyet kívánni!

Más helyen az történt, kis hely volt, hogy megittam az összes paradicsomlevüket két óra alatt.

De a Morrisonsban meg beszólt a csaj:
-Mit kérsz?
-Egy paradicsomlét
-egy MICSODÁT?
-PAARADICSOMLÉT!
-Bládimérit?
-Nem! Simán, paradicsomlét!
-... ?? .. jó, de: alkoholmenteset?
-Egy sima paradicsomlét kérek!

szóval nem értette. Ilyet tőle nem kértek még soha???
egyékbént alkohol kizárva, gyümölcslevektől és üdítőktől fáj a hasam, egyedül a paradicsomlétől nem, amit ugyanakkor NAGYON NAGYON szeretek.
De a legtöbb helyen ettől kiborulnak. És kihozzák szívószállal! A legszebb élményem egy pesti mulatóban történt: RÓZSASZÍN szívószállal! Piros színű italt, férfiembernek!

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 12:45:32

@Laci Today Magazin: Ha megyek valahova, akkor általában ha városon belül maradok, akkor biciklivel (jó, én Pesthez képest kis városban lakom), ha nem, akkor mióta saját kocsim van (kb. két hónap), akkor azzal, de olyankor én sem iszom egy korty alkoholt sem. Egyrészt nem is akarok, mert nem játék, másrészt meg a jogsim sem éri meg kockáztatni. (Mert most már egyből elveszik.)

Amúgy nem értem ezt, hogy miért szólogattak be neked, hiszen mindenki azt iszik, amit akar.
Nekem is van olyan haverom, aki ha el is jött buliba sosem ivott alkoholt. De sosem szóltunk be neki emiatt.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 12:49:24

@Kóczy: nem a haverok szóltak be, ők cak eleinte röhögtek, aztán megszokták. Max kapok néha esemst, hogy "beugrunk egy parilére?"
A pincérek vannak mindig oda. De általában az első 6-8 pohárig kibírják szó nélkül.
Én is biciklivel jártam, amíg nem 22.3km-re lett a munkahelyem az otthonomtól. Amikor így alakult, mivel az autóval dugóban szötymörögnék (szintén ój szó, levédetem abazsmalyog, és a vécépapírgurigafelirataimmal együtt), szóval mindenképpenkét keréken kell mennem. Olyannal, amin nem izzadok meg 22.3km alatt. Így lett motorom is.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 12:56:22

@Laci Today Magazin: Ja, értem. Jelenleg én is kb. 20 km-re dolgozom a lakóhelyemtől. De szerencsém van, mert nagyon jó a tömegközlekedés is (gyakorlatilag óránként van vagy busz vagy vonat vagy mindkettő :) ), de amióta kocsim van, azzal járok, mivel így nem vagyok időhöz kötve. Csak sajna egyre drágább a benzin.
Mivel vidéken lakom, itt a dugó annyira nem játszik, bár azért reggel 8-9, meg délután 4-5 között elég nagy a forgalom itt is. De szerencsére olyan a munkabeosztásom, hogy ezt pont megúszom. :)

Én még olyanról sem nagyon hallottam, hogy a pincérek beszóltak volna amiatt, hogy valaki nem alkoholos italt rendelt. És igazából nem is értem. Neki (elvileg) az a dolga, hogy kihozza, amit kérnek, nem az, hogy véleményezze.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 13:13:08

@Kóczy: ja.elvileg az LENNE a dóganeki.
ÉN meg mindig olyankor közlekedem, amikor a legnagyobb dugó van.
De én nem nyavalygok mint mások, hogy ülnek az autóban és sajnálják magukat - hanem átnyergeltem és percenként 20 autót előzök meg :) Ha háromsávos az út, akkor percenként 60 autót :) és milyen jó érzés :) persze nem kámikázézom, csak normálisan közlekedek, kihasználva a kétkerék előnyét, de nem őrültködve.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 13:25:00

@Laci Today Magazin: Én is a normális közlekedés híve vagyok. :) Amúgy sem vagyok egy virtuóz sofőr. Jó, persze azért nem 40-nel cammogok országúton :D, de a sebességhatárokat általában betartom mindenhol. Aztán ha van aki szerint emiatt "mazsola" vagyok, az pont nem érdekel. :) Én általában nem sietek sehova. (Ha igen, akkor azért odalépek neki én is, de ez ritka eset, inkább indulok kicsit előbb, aztán megyek szépen nyugodtan)
Akinek sürgős, az úgyis megeelőz.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 13:35:01

@Kóczy: én is normálisan megyek, de minen járművel más a normális, viszotn a KRESZt jól ráhúzták mindenre ami mozog.
szóval nem azért ülsz hidegben esőben motorra, mert élvezed, hanem mert nem akarsz szötyörögni a dugóban, viszont sávok között előzni szabálytalan - de van egy vékony határ, ami arról szól, hogy már szabálytalan de még nem veszélyes: nem hirtelen kell megelőzni az autóst hogy megijedjen és elrántsa a kormányt és balesetet csináljon, vagy hogy nem figyel és pont eléd húzza a kormányt, szóval mindig csak kevéssel kell gyorsabban menni a forgalomnál. Nem a pillanatnyi GYORSASÁG a lényeg, hanem a folyamatos haladás.
Autóval meg olyan nagymamaüzemmódban megyek, gondold el, 10éves Renaul Megane-om van, 1.4-es benzines és 6.3-at fogyaszt ebben a hülye időben: akkor nyilván nem járok sportosan. Kocsival általában minden szabályt betartok. Ja: és a motoron nincs rendszám. Gyárilagsegédmotorkerékpár, de tuningoltam rajta, mert annak nincs értelme, hogy ötvennel hülyéskedjek. Próbáoltam de életveszélyes. Azért kellett a spothenger, mert ha az autós előz, akkor az szemét, letol, nemfigyel, satöbbi. Szóval nem kell bikamotor, de kell annyi szufla, hogy NE előzzenek meg az autók.
Így viszont, hogy VAN annyi szufla, az ember nem állja meg, hogy ne előzze az autókat. Csakhát: ésszel. Igyekszem az autósokban nem rossz érzést kelteni, és autóval is odafigyelek mindig másokra. Szerintem nem a KRESZ a lényeg, hanem az egymásra odafigyelés. Az sokkal fontosabb.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 13:55:01

@Laci Today Magazin: Hát igen szerintem is az egymásra figyelés lenne legfontosabb, csak hát ez a gyakorlatban nem mindig valósul meg sajnos.

Jó, ilyen apróbb szabálytalanságokat én is szoktam csinálni. (Pl. kikanyarodásnál, ha nem jön semmi, egyből a belső sávba teszem az autót, ha tudom, hogy úgyis sávot kéne váltanom később, mert így nem akkor szerencsétlenkedek, amikor jönnek mögöttem. Bár legelső alkalommal egy ilyen mutatványért buktattak meg forgalmi vizsgán. :) )

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 14:01:42

@Kóczy: ha csúszik az út és beláthatóan és egyértelműen nem jön semmi, akkor AZÉRt kell nyárigumival járni, mert kézifékkel megcsúsztatva ÚGY teszed kiforduláskor a belső sávba az autót, mintha driftelnél, és az jóérzés :) Ezen a télen két téligumis ismerősöm is összetörte az autóját, és még engem néznek le nyárigumiért... amikor még a kéziféket is hasznláom kanyarban, mert kellemes.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 14:12:08

Na, én azért annyira még nem vagyok bátor, hogy kézifékkel forduljak ki. De szerintem a legtöbb esetben nem a gumin múlik, hogy ne legyen baj. Mert pl. ha jeges az út, akkor aztán tökmindegy, hogy téli vagy nyári gumi van, simán el lehet szállni, és még csak gyorsan sem kell menni hozzá.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 14:30:15

@Kóczy: ebből (is) kiindulva nincs téligumim. Perszemielőtt mindenki hülyének nézne: elsősorban, mindig a körülményeknek megfelelően nyomom a gázt, és ezért nem történik baj. A nép nemigen érzi a különbséget a téli/nyárigumi között ,mert ősszel cseréli, meg tavasszal, tehát egyik nap még nyári, másik nap már téli, és mire bejn a hideg.. szóval nem tudja pl hogy télen hogy viselkedik a nyárigumi. Nekünk két autónk van, a corollán van téligumi, a Megane-on nincsen. Elmondom a különbséget: a nyári SOKKAL hamarabb megcsúszik. Ilyen például a még-nincs-fagy de már hideg nyálkás idő van, amikor a télivel még észre sem veszed, a nyárival oylankor már óvatosan kell fékezni, kanyarodni -de LEHET. Hiszen nemrégóta van téligumi egyáltalán, és előtte is kzlekedtek az emberek. Van egy mondás: régen az emberek negyvennel lecsúsztak az árokba, kiszálltak anyáztak, traktor kihúzta a kocsit és mentek a kasznishoz. MA nem csúszol le negyvennel. Ma százhússzal csúszol csak le, és többet nem szállsz ki. a mai technika mellett a fiatalok elfelejtik, hogy LÉTEZIK a fizika, és én kötelezővé tenném kezdőknek, hogy olyan autót vezessenek, ahol már hetvennél megvan a vezetési élmény. Hogy érezze amikor a kanyarban tojla ki a fizika, meg amikor nem áll meg időben az autó stb. A másik különbség, szintén nem jeges az út, csak hajnali-regggeli nyálka, ami nem fagyott, de nagyon hideg: emelkedőn LASSAN fel kell menni, pl dugó van, megállsz-elindulsz, így nem tudsz lendületből felgurulni rajta: nyárival nehezebb elindulni, mint télivel. Szóval vannak különbségek. Színjégen persze nemsok, ez való igaz. De: ritkán kerül kocsival színjégre az ember.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 14:44:44

@Laci Today Magazin: "elsősorban, mindig a körülményeknek megfelelően nyomom a gázt, és ezért nem történik baj."

Na, ez itt a lényeg. Ha mindenki így tenne, fele ennyi baleset nem lenne. Csak sokan azt hiszik, hogy mivel nekik menő kocsijuk van úgymond, ezért rájuk semmilyen közlekedési szabály nem vonatkozik.

Ugye nekem eleve csak két hónapja van kocsim, én nagyon sok mindent még nem tapasztaltam.

Kóczy · http://koczy.wordpress.com 2011.01.21. 14:45:17

Ja, azt persze nem is akarom megtapasztalni, milyen érzés 120-szal elszállni egy kanyarban...

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 14:58:20

@Kóczy: nem rossz amúgy :) nekem a legvagányabb élményem eddig, hogy előztem autót nyolcvannal szabályosan (motoron), és autó közben elkezdett balra sorolni index minden nélkül. Satufék (nincs ABS) blokkoltak a kerekek, úgyhogy repültem egy hatalmasat. Hogy hogyan úsztam meg nem részletezem mert felvágósnak tűnne, legyen elég annyi, hogy semmi bajom nem lett, és még egy karc sem lett a sisakomon, tehát úőgy estem hogy nem ért le a fejem (najó elárulom: anno judoztam, és valahogy MAGÁTÓL előjött a gurulóesés. De nem tudatosan, hanem tényleg nem "nekemköszönhető" hanem nagától jött a mozdulat. Pörögtemnéhányat, mire megálltam, és a ruhám sem szakadt el, a sisakom semért le... annyi baj történt, hogy letört a motor balhátsó indexe. Egy nagy szerencse azért kellett: SENKI nem jött szemből (dehát azért is előztem ugye). Ha jöttek volna, telibe kapnak. De akkor nem előztem volna.
A nőnek meg elordítottam hogy használja a kurva indexét. De nem tért magához, ott akadt el, hogy hogy tudtam felállni ilyen mozdulatsor után.

Atolla 2011.01.22. 07:06:38

Néhányszor én is voltam bosszúból:D ott volt az exem. Én meg "nem kellettem!!! Akkor nézd, hogy mással táncolok" címszó alatt elvoltam. de mit várhattok egy 18-19. éves lány agyától. Egyikkel se mentem haza de ez már másik poszt... Alkoholt én sem iszom soha. Nem is lehetne mert gyógyszer szedek de nem is kívánom őszintén.

Atolla 2011.01.24. 10:19:08

@Laci Today Magazin: egyszerűbb lett volna azt írnod, hogy nem voltam normális...!
süti beállítások módosítása